Active and passive Voice practice questions set 1 for ssc cgl exam

Active and Passive voice Solved Practice Set 1


Directions: In the following questions, the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/ Active voice.



1. It is time to take tea.

(a) It was time that tea was taken

(b) It is time for tea to be taken

(c) It is time that tea should be taken

(d) It is time that tea had been taken

2. The members should adhere to all the decisions.

(a) All the decisions adhered to the members.

(b) All the decisions should be adhered to by all the members

(c) All the decisions should be adhered to by the members

(d) All should adhere to the decisions of the members


3. His subordinates accused him of various offences.

(a) They accused him of various offences

(b) It was accused by his subordinates that he had done various offences

(c) His subordinates accused that he had done various offences

(d) He was accused of various offences by his subordinates


4. Has someone made all the necessary arrangements?

(a) Has all the necessary arrangements been made by someone?

(b) Have the necessary arrangements been all made by someone?

(c) Have all the necessary arrangements been made by someone?

(d) All the necessary arrangements have been made by some?


5. We will know the outcome of these experiments after six months.

(a) The outcome of these experiments will be known after six months

(b) The outcome will be known of these experiments after six months

(c) After six months, we will know the outcome of these experiments

(d) These experiments will have a known outcome after six months


6. Do you understand what I mean?

(a) What I mean is that understood by you?

(b) Was what I mean understood by you?

(c) Is what I mean understood by you?

(d) What I mean is understood by you?


7. Whom does he look for?

(a) He is looked after for whom?

(b) Who is looked after for him?

(c) Who is looked for by him?

(d) He is looked after by whom?


8. They say that you did that.

(a) You are told to do that

(b) You are advised to do that

(c) You did that said by them

(d) You are said to have done that


9. I am doing sums.

(a) Sums are done by me

(b) Sums are being done by me

(c) I must be doing the sums

(d) Sums must be done by me


10. The noise of the traffic kept me awake.

(a) I was kept awake by the noise of the traffic

(b) The traffic kept me awake by the noise

(c) I kept myself awake due to the noise of the traffic

(d) I remained awake by the noise of the traffic


11. He was congratulated by his teacher on his brilliant success in the recent examination.

(a) His teacher congratulated him on his brilliant success in the recent examination

(b) His teacher congratulated him for his success in the examination

(c) His teacher congratulated him on his success

(d) His teacher congratulated him


12. People speak English all over the world.

(a) English is spoken all over the world

(b) English was spoken all over the world

(c) English was spoken by people

(d) English is spoken by people


13. Who gave you permission to enter?

(a) By whom were you given permission to enter?

(b) By whom was you given permission to enter?

(c) By whom you were given permission to enter?

(d) By whom given you permission to enter?


14. The Principal has granted him a scholarship.

(a) A scholarship has granted to him by the Principal

(b) He has been granted a scholarship by the Principal

(c) He has granted a scholarship by the Principal

(d) A scholarship was granted to him by the Principal


15. Before festivals the shops are thronged with men, women and children making various purchases.

(a) During festivals people throng the shops

(b) Men, women and children throng the shops before festivals making various purchases

(c) Men, women and children make purchases during festivals

(d) The shops are thronged by people making purchases



Answer Key


1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (c) 5. (a) 


6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (a) 


11.(a) 12. (a) 13.(a) 14.(b) 15.(b)


|| Set 1 || Set 2 ||







Active and passive Voice practice questions set 1 for ssc cgl exam Active and passive Voice practice questions set 1 for ssc cgl exam Reviewed by Admin on 2:54:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.