10th September 2016 SSC CGL GK-GA Questions Asked (All Shifts)

Hello Friends,

As you know, the Third shift of the SSC CGL Tier I exam (10-09-2016) is over now. The level of the paper was of easy to moderate. In this post, we are sharing some of General Awareness Questions which was asked in today’s exam.

General Awareness Questions asked on 10-09-2016 Shift 1/ Morning Shift (SSC CGL 2016 Tier-1) 

1) The biggest boundary that India shares with is :- Bangladesh

2) The name of RBI app for illegal money is what? :- sachet

3) Ramon Magsaysay award in 2016 were given to? :- TM Krishna and Bezwada Wilson

4) Tehri dam is built across which rivers ? :- Bhagirathi and Bhilangna

5) Parsec is unit of :- length to measure large distances of objects

6) The phenomenon of change of light travelling from one medium to another medium is called :- 

7) Jog falls is present on which river? – Sharavathi River( In options,it was wrongly given as saraswati)

8) Which of the following is not part of BRICS? :- Indonesia

9) Do or die slogan is related to :- Quit India movement

10) Vitamins whose excess is not good for health? :- Vitamin B complex

11) Thymus gland secretes? :- Thymosin

12) Carbolic acid is also called as? :- Phenol

13) The state which has largest coastal line in india? :- Gujarat

14) Jain texts are called as? :- Sutras

15) The first law officer in india is referred as whom? :- The attorney general

16) Who decides that whether bill is money bill or not? :- Speaker of loksabha

17) Evergreen forests are mainly present in? :- Western ghats

18) Atomic bomb is due to? :- Uncontrolled chain reaction

19) Which of the following is not present in urine? :- Creatinine

20) The competetion where price of money cannot be handled better? :- 

21) The AB blood group does not consists of? :- Both antigens and antibodies

General Awareness Questions asked on 10-09-2016 Shift II/ Afternoon Shift (SSC CGL 2016 Tier-I)

  1. Who were the first Europeans to come to India?-Portuguese
  2. Who can declare emergency?-President
  3. With which battle did British rule established in India?- Battle of Buxar
  4. World economic report is provided by? IMF
  5. Question Related to Tsunami ?
  6. Arrange the cities from North to south (Bhubaneswar, Hyderabad, Chennai, Cochin )
  7. No of permanent members of UN?- 5  (P5)
  8. If a bomb exploded on moon, when will you hear on earth?–It will never reach Earth. There is not medium for sound to travel from the Moon to the Earth.
  9. Which is not nutritional content of milk?  Vitamin C
  10. Who was not part of sociology religious reforms? Raja ram mohan , jothibha  , ishwar chander vidyasagar , harish chander
  11. Question Related to Pepper is grown on tree shrub
  12. Question Related to Air suspended particles
  13. What is dumping?
General Awareness Questions asked on 10-09-2016 Shift III/ Evening Shift (SSC CGL 2016 Tier-1)

  1. What is laughing gas? Ans: Nitrous oxide (N2O)
  2. Study of soil? Ans: Pedology
  3. PV Sindhu is associated with which sports? Ans: Badminton
  4. What is the study of soil called? Ans: Pedology
  5. A bilateral monopoly is a condition characterized by? Ans: The exsiting a single seller (monopolist) and a single buyer (monopsonist).
  6. Which Vitamin helps in absorption of Calcium? Ans: Vitamin D
  7. Ornithology is study of? Ans: Birds
  8. Which Asian country is also known as the ‘Land of the Golden Pagoda’ ? Ans: Myanmar
  9. The outermost layer of the Sun is called? Ans: Corona

(You all are also requested to give genuine feedback on our website's poll on No of Attempts in CGL-16 Prelims)

Sharing is caring...

10th September 2016 SSC CGL GK-GA Questions Asked (All Shifts) 10th September 2016 SSC CGL GK-GA Questions Asked (All Shifts) Reviewed by Admin on 1:34:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.