Algebra Questions for ssc cgl 2016 exam

SSC CGL ALGEBRA QUESTIONS FOR PRACTICE: Set -1


Hello, Friends Here is a list of 20 Algebra questions to practice for SSC CGL exam which is compiled from Previous years questions of SSC Exams. You try To solve these questions on your own and comment your answers.

1)  The value of the expression x4 – 17x3 + 17x2 – 17x + 17 at x = 16 is
A) 0
B) 1
C) 2
D) 3

2)  If x – 1/x = 5, then x2 + 1/x2 is-
A) 5
B) 25
C) 27
D) 23

3)  If (2x)(2y) = 8 and (9x)(3y) = 81, then (x,y) is-
A) (1,2)
B) (2,1)
C) (1,1)
D) (2,2)


4)  If x = 3 + 2√2, then the value of (√x – 1/√x) is-
A) 1
B) 2
C) 2√2
D) 3√3
5)  If a = 23 and b = -29 then the value of 25a2 + 40ab + 16b2 is-
A) 1
B) -1
C) 0
D) 2

6)  If a/3 = b/2, then value of (2a+3)/(3a-2b) is-
A) 12/5
B) 5/12
C) 1
D) 12/7
7)  The average of x numbers is y and average of y numbers is x. Then the average of all the numbers taken together is-
A) (x + y)/2xy
B) 2xy/(x + y)
C) (x
2 + y2)/(x + y)
D) xy/(x + y)

8)  If x + 1/4x = 3/2, find the value of 8x3 + 1/8x3.
A) 18
B) 36
C) 24
D) 16

9)  If x = 4ab/(a + b) & (a≠b), the value of (x + 2a)/(x – 2a) + (x + 2b)/(x – 2b) is –
A) a
B) b
C) 2ab
D) 2
10)  If x = b + c – 2a, y = c + a -2b, z = a + b – 2c, then the value of x2 + y2 – z2 + 2xyz is
A) 0
B) a + b + c
C) a – b + c
D) a + b – c

Algebra Questions for SSC CGL Exam (Tier 1 & Tier 2)

11)  If
 x + 1/2x = 2, find the value of 8 x3 + 1/x3.
A) 48
B) 88
C) 40
D) 44

12)  If x = 2 – 21/3 + 22/3, then the value of x3 – 6 x2 + 18x + 18.
A) 22
B) 33
C) 40
D) 45

13)  If x + 1/x = 2 and x is real, then the value of x17 + 1/x19 is
A) 1
B) 0
C) 2
D) -2

14)  If x2 + y2 – 4x – 4y + 8 = 0, then the value of x – y is-
A) 4
B) -4
C) 0
D) 8

15)  If a3 – b3 – c3 – 3abc = 0, then
A) a = b = c
B) a + b + c = 0
C) a + c = b
D) a = b + c

16)  If 2x + 1/3x = 5, find the value of 5x/(6x2 + 20x + 1))
A) 1/4
B) 1/6
C) 1/5
D) 1/7

17)  If for two real constants a & b, the expression ax3 + 3 x2 – 8x + b is exactly divisible by (x + 2) & (x – 2), then-
A) a = 2, b = 12
B) a = 12, b = 2
C) a = 2, b = -12
D) a = -2, b = 12

18)  If x2 – 3x + 1 = 0, then the value of x3 + 1/x3 is-
A) 9
B) 18
C) 27
D) 1

19)  If x2 + y2 + 2x + 1 = 0, then the value of x31 + y35 is-
A) -1
B) 0
C) 1
D) 2

20)  The lines 2x + y = 5 and x + 2y = 4 intersect at the point-
A) (1,2)
B) (2,1)
C) (5/2,0)
D) (0,2)

Answer Key of Algebra Questions for SSC CGL 2016:
1)  B     2) C    3) A    4) B    5) A    6) A    7) B    8)  A  9) D  10) A 
11) C  12) C  13) C  14) C  15) D  16) D  17)  C 18)  B 19) A  20) B  

Comment Your Solutions...






Algebra Questions for ssc cgl 2016 exam Algebra Questions for ssc cgl 2016 exam Reviewed by Admin on 11:21:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.