Practice Questions on Fill in the blanks for ssc cgl exam Tier 2 set 5

Practice Questions on Fill in the blanks For SSC CGL Exam tier 2 (Grammar-based) 
SET-5


Directions: In the following Questions sentences given with Blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of four.


1 Sachin was standing………………… me

(A) aside

(B) next

(C) beside

(D) besides

2 For a child, a blow ……………………esteem is a terrible thing

(A)of

(B) with

(C) to

(D) on

3 The Principal called ……………………… an explanation from the clerks

(A) on

(B) out

(C) for

(D) in

4 It is our duty to get …………………………… the truth

(A) to

(B) over

(C) into

(D) at

5 A thorough search of the aircraft was carried……………………in the airport

(A) out

(B) off

(C) on

(D) along

6 Discrimination …………………… any form should be avoided

(A) of

(B) by

(C) from

(D) in

7 My friend’s father died ………………… cancer

(A) by

(B) of

(C) from

(D) with

8 His manners ………………… him

(A) speak of

(B) speak out

(C) speak up

(D) speak for

9 The aim of education is to…………………………the best in students

(A) bring on

(B) bring in

(C) bring about

(D) bring out

10 I have known him………………………a long time

(A) since

(B) for

(C) before

(D) from

11 He drained what was left………………………his drink

(A) from

(B) in

(C) of

(D) off

12 Our teacher………………………………… points before the exams

(A) cleared off

(B) cleared away

(C) cleared up

(D) cleared out

13 The cart was driven…………………………bullocks

(A) with

(B) off

(C) to

(D) by

14 The old gentleman…………………… to be a very good friend of my grandfather

(A) turned in

(B) turned over

(C) turned out

(D) turned up

15 The Chairman is ill and we’ll have to …………………the meeting for a few days

(A) put on

(B) put of

(C) put away

(D) put off

16 He is very good………………making stories

(A) in

(B) about

(C) at

(D) for

17 The monitor takes care…………………the class……………………… the absence of the teacher

(A) in; at

(B) of; in

(C) during; in

(D) of; for

18 When he saw the fish swimming………………………………the river, he was extremely happy

(A) on

(B) besides

(C) in

(D) at

19 Books are a great source………………………… happiness

(A) of

(B) for

(C) into

(D) with

20 He spoke…………… his travels

(A) of

(B) on

(C) about

(D) along

21 Why do we always have to submit………………his authority ?

(A) under

(B) with

(C) for

(D) to

22 The master assured her……………………success in the examination

(A) of

(B) in

(C) for

(D) with

23 My windows looks ………………… garden

(A) upon

(B) out

(C) on

(D) at

24 The reward was not commensurate ……………………… work done by us

(A) for

(B) on

(C) with

(D) upon

25 I don’t care …………………the expense I want the party to be a real success

(A) of

(B) with

(C)about

(D) at

26 Vinay does not play cricket, and……………………does Yeshwant

(A) so

(B) also

(C) either

(D) neither

27 They live…………………… the fifth floor

(A) in

(B) to

(C) on

(D) at

28 My cousin will arrive…………………………… Sunday

(A) in

(B) at

(C) the

(D) on

29 The boys went inside………………room

(A) of the

(B) the

(C) to the

(D) of

30 My younger brother is good………………… Mathematics

(A) at

(B) into

(C) on

(D) with


ANSWER KEY




Q NO Key Q NO Key Q NO Key
1 C 11 C 21 D
2 C 12 C 22 A
3 C 13 D 23 A
4 A 14 C 24 C
5 A 15 B 25 C
6 A 16 C 26 D
7 B 17 B 27 C
8 A 18 C 28 D
9 D 19 A 29 B
10 B 20 C 30 A






Practice Questions on Fill in the blanks for ssc cgl exam Tier 2 set 5 Practice Questions on Fill in the blanks for ssc cgl exam Tier 2  set 5 Reviewed by Admin on 11:40:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.