One word substitution Practice questions set 1

Practice questions on One word Substitution set 1


1 Clues available at a scene

(A) circumstantial

(B) derivative

(C) inferential

(D) suggestive

2 The animals of a particular region

(A) Flora

(B) Museum

(C) Zoo

(D) Fauna

3 The use of many words where only a few are necessary

(A) circumlocution

(B) circumspection

(C) circumscription

(D) circumvention

4 One who is a citizen not of a country but of the world

(A)Bohemian

(B)Cosmopolitan

(C)Philanthropist

(D)Internationalist

 5 One who has become dependent on something or drugs is

(A)Adamant

(B)Edict

(C)Addict

(D)Derelict

6 A short poem or speech addressed to the spectators after the conclusion of a dram

(A)prologue

(B)dialogue

(C)epilogue

(D)monologue

7 Capable of being understood in either of two or more possible senses, and therefore not definite

(A)amphibious

(B)ambiguous

(C)amorphous

(D)confusing

8 One who believes in offering eual opportunities to women in all spheres

(A)male chauvinist

(B)feminist

(C)fatalist

(D)futurist

9 The art of good eating

(A)gastronomy

(B)astronomy

(C)vegetarianism

(D)gourmet

10 The study of the origin and history of words

(A)Linguistics

(B)Etymology

(C)Verbose

(D)Anthology

11 A person who breaks into a house in order to steal

(A)Poacher

(B)Bandit

(C)Intruder

(D)Burglar

12 The study of maps

(A)Cartography

(B)Geography

(C)Geology

(D)Atlas

13 That which lasts for a short time

(A)Regular

(B)Transitory

(C)Rotatory

(D)Repository

14 Ready to believe anything

(A)Credible

(B)Incredible

(C)Credulous

(D)Incredulous

15 A four footed animal

(A)Tetraped

(B)uadruped

(C)Polyped

(D)Double-paired

16 One who secretly listens to the talk of others

(A)Spy

(B)Detective

(C)Emissary

(D)Eavesdropper

17 One who believes in no government and therefore incites disorder in a State

(A)Monarchist

(B)Anarchist

(C)Autocrat

(D)Naxalite

18 A mild or indirect expression substituted for an offensive or harsh one

(A)Euphemism

(B)Truism

(C)Favouritism

(D)Altruism

19 One who is greedy

(A)Voracious

(B)Avaricious

(C)Carnivorous

(D)Omnivorous

20 A place where government/ public records are kept

(A)Archive

(B)Museum

(C)Shelf

(D)Cellar

21 Dry weather with no rainfall

(A)Draught

(B)Draft

(C)Drought

(D)Desert

22 Irresistible craving for alcoholic drinks

(A)Megalomania

(B)Dipsomania

(C)Kleptomania

(D)Pyromania

23 A place where nuns live and work

(A)Church

(B) School

(C)Abode

(D)Convent


24 One who does not follow the usual rules of social life

(A ) Bohemian

(B)Artisan

(C)Partisan

(D)Physician

25 A group of girls

(A)Bevy

(B)Covey

(C)Troupe

(D)Coterie

26 Causing or ending in death

(A)Fatal

(B)Deadly

(C)Serious

(D)Dangerous

27 One who loves books

(A)Scholar

(B)Bibliographer

(C)Teacher

(D)Bibliophile

28 One who has obstinate and narrow religious views

(A)Theosophist

(B)Bigot

(C)Philosopher

(D)Theologian

29 Motion of head, hands etc, as a mode of expression indicating attitude

(A)Gesture

(B)Grin

(C)Gestation

(D)Grimace

30 Bitter and violent attack in words

(A)Diaspora

(B)Diacritics

(C)Diadem

(D)Diatribe

31 Treatment by means of exercise and massage

(A)Chemotherapy

(B)Hydrotherapy

(C)Physiotherapy

(D)Psychotherapy

32 The abandonment of one’s country or cause

(A)Defection

(B)Disloyalty

(C)Desertion

(D)Migration

33 A place where birds kept

(A)Auarium

(B)Den

(C)Aviary

(D)Sanctuary

34 Of very bad morals; characterized by debasement or degeneration

(A)Desultory

(B)Dilapidated

(C)Depraved

(D)Dilatory

35 To have a very high opinion of oneself

(A)exaggeration

(B)adulations

(C)abundance

(D)conceited

36 One who is given to pleasures of the flesh

(A)terrestrial

(B)epicurean

(C)celestial

(D)pedestrian

37 A tank where fish or water plants are kept

(A)Auarium

(B)Sanatorium

(C)Nursery

(D)Aviary

38 A picture of a person or a thing drawn in such a highly exaggerated manner as to cause laughter

(A)Cartoon

(B)Cacography

(C)Cartography

(D)Caricature

39 The state of being miserable bereft of all possessions

(A)Dependent

(B)Complacent

(C)Destitute

(D)Omnipresent

40 To run away with a lover

(A)deceive

(B)cheat

(C)escape

(D)elope

41 Science of heredity

(A)hereditary

(B)genetics

(C)genesis

(D)inheritance

42 Arrangement in order of occurrence

(A)timely

(B)chronological

(C)chronic

(D)temporal

43 Instrument to measure atmospheric pressure

(A)metronome

(B)compass

(C)pedometer

(D)barometer

44 To renounce a high position of authority or control

(A)Abduct

(B)Abandon

(C)Abort

(D)Abdicate

45 Feeling inside you which tells you what is right and what is wrong

(A)cleverness

(B)conscience

(C)consciousness

(D)fear

46 Loss of memory

(A)Ambrosia

(B)Amnesia

(C)Insomnia

(D)Forgetting

47 To struggle helplessly

(A)Flounder

(B)Founder

(C)Fumble

(D)Finger

48 A person who writes decoratively

(A)Calligrapher

(B)Collier

(C)Choreographer

(D)Cartographer

49 To look at someone in an angry or threatening way

(A)Glower

(B)Gnaw

(C)Gnash

(D)Grind

50 Words uttered impiously about God

(A)amoral

(B)philosophy

(C)logic

(D)blasphemy


Answer Key: 

1 A 26 A
2 D 27 B
3 A 28 B
4 B 29 A
5 C 30 D
6 C 31 C
7 B 32 C
8 B 33 C
9 A 34 C
10 B 35 B
11 D 36 B
12 A 37 A
13 B 38 D
14 B 39 C
15 B 40 D
16 D 41 B
17 B 42 B
18 A 43 D
19 D 44 D
20 A 45 B
21 C 46 B
22 B 47 C
23 D 48 A
24 A 49 A
25 A 50 D







One word substitution Practice questions set 1 One word substitution Practice questions set 1 Reviewed by Admin on 2:32:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.