HCF and LCM Solved Examples

Note: To Get www.qmaths.in instant updates in Mobile/Desktop, Subscribe to our Notification by Clicking the Red Bell Button at Lower Right Side of your screen. (For Google Chrome and Mozilla browser only).
Solved Examples on HCF and LCM

Question 1): Find the greatest number which on dividing 1657 and 2037 leaves remainder 6 and 5 respectively.


Solution: 

Required number = HCF of (1657-6) and (2037-5) = 127

Question 2): Find the largest number which divides 62, 132 and 237 to leave the same remainder in each case.


Solution:

Required number = HCF of (132-62), (237 - 132), and (237 -62) => 35


Question 3): Find the least number which when divided by 20, 25, 35 and 40 leaves remainder 14, 19, 29 and 34 respectively.


Solution:

Here, (20-14)=(25-19)=(35-29)=(40-34)=6
Requierd Number = (LCM of 20, 25, 35, 40) - 6 => 1394

Question 4): Find the least number which when divided by 5,6,7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder.


Solution: LCM of 5,6,7 and 8 is 840

required number is of the form 840k + 3
Least value of K for which (840k + 3) is divisible by 9 is k=2
required number = (840 x 2 +3) = 1683

Question 5): Three numbers which are co-prime to each other are such that the product of the first two is 551 and that of last two is 1073. the sum of the three numbers is:


Solution: 

Given two products have middle number in common (Since they are co prime)
so, middle number = HCF of 551 and 1073 => 29
First number = 551/29 = 19;
Third number = 1073/29 = 37
required sum = 19 + 29 + 37 = 85

Question 6): The product of the HCF and LCM of two numbers is 24. The difference of two numbers is 2. Find the numbers.


Solution:  

Let the numbers be x and x+2
So x * (x+2) = 24 => x+4
therefore numbers are 4 and 6

Question 7): Two numbers both greater than 29, have HCF 29 and LCM 4147. The sum of the numbers is?


Solution:

Product of numbers = 29 * 4147 
Let the number be 29a and 29b, then 29a * 29b = 29 * 4147 => ab = 143
Now co-primes with product 143 are (1, 143) and (11, 13)
so the numbers are (29*1, 29*143) and (29*11, 29*13)
Since both numbers are greater than 29, the suitable pair is (319,377).

Question 8): The greatest number which can divide 1356, 1868, and 2764 leaving the same remainder 12 in each case, is:


Solution: 

Required number = HCF of (1356 - 12), (1868-12) and (2764 - 12) = 64


|| Basics || Solved examples || Practice questions ||
Click Here to Join SSC CGL 2017 Preparation Group on Facebook





HCF and LCM Solved Examples HCF and LCM Solved Examples Reviewed by Admin on 3:59:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.