Important facts about Mahatama Gandhi

Important facts about Mahatama Gandhi:

1. When & where was Mohandas Karamchand Gandhi born ?
Ans. October 2, 1869, Porbandar
2. When & where did Gandhiji experimented first Satyagraha?
Ans. South Africa in September , 1906 to protest against the Asiatic Ordinance issued against the Indians in Transval
3. When & where was Gandhiji first imprisoned ?
Ans. 1908 at Johannesberg in South Africa
4. At which place was Gandhiji arrested for the first time by the British Government for sedition?
Ans. Ahmedabad
5. In which railway station where Gandhiji was humiliated and ousted ?
Ans. Peter Marits Burg Railway Station , SouthAfrica
6. When did Gandhiji started Tolstoy Farm ?
Ans. 1910 (in South Africa)
7.Where did Gandhiji started the Phoenix Settlement ?
Ans. Durban , South Africa
8.What is the name of weekly started by Gandhiji in SouthAfrica?
Ans.: Indian opinion (1904)
9.The book “Unto This Last” greatly captivated and transformed Gandhiji. So much so that he translated it into Gujarati. Who was its author?
Ans. John Ruskin
10.When did Gandhiji returned to India from South Africa ?
Ans. 9th January 1915.
January 9 is observed as Pravasi Bharatiya Divas
11.Where was Gandhiji’s first satyagraha in India?
Ans. Answer: Champaran in 1917 for the right of Indigo workers
12.Where was Gandhiji’s first fast ?
Ans. In Ahmedabad (Gandhiji’s second satyagraha in India)
13.Where was Gandhiji’s third satyagraha in India?
Ans. Kheda satyagraha
14.Which caused Gandhiji to abandoned his title Kaiser-I-Hind?
Ans. Jallianwalabagh Massacre (1919)
15.Who started weeklies named Young India and Navjeevan?
Ans. Mahatma Gandhi
16. Which is the only Congress session presided over by Gandhiji?
Ans. Congress session at Belgaum in 1924
17. Who started All India Harijan Samaj in 1932?
Ans. Mahatma Gandhi
18.Where is Wardha Ashram situated?
Ans. In Maharashtra
19. When did Gandhiji started the weekly Harijan?
Ans. 1933
20. When did Gandhiji published ‘Hind Swaraj’ ?
Ans. In the year 1908
21. Gandhiji called Subhash Chandra Bose as ?
Ans. Patriot
22. Who called Gandhiji as “Half naked Seditious Fakir”?
Ans. Winston Churchill
23. Who gave the name ‘Gurudev’ to Tagore?
Ans. Mahatma Gandhi
24.Who called Gandhiji as ‘Mahatma’?
Ans. Rabindranath Tagore
25.Who is political guru of Gandhiji ?
Ans. Gopal Krishna Gokhale
26.Who is considered as spiritual guru of Gandhiji?
Ans. Leo Tolstoy
27.The period which is considered as ‘Gandhian Era’ in Indian Independence struggle ?
Ans. 1915 – 1948
28.Who founded Satyagrah Sabha ?
Ans. Mahatma Gandhi
29.Who was the secretary of Mahatma Gandhi after the demise of Mahadev Desai ?
Ans. Pyarelal
30.Who compared Gandhi’s Dandi March to the legendary journey of Sri Rama to Lanka ?
Ans. Motilal Nehru
31.When was the Gandhi – Irwin Pact signed?
Ans. March 5, 1931
32.On being arrested for his “Quit India” programme, where was Gandhiji detained?
Ans. Ahmedabad Prison
33.What was called as ‘Post Dated Cheque’ by Gandhiji ?
Ans. Cripps’s Mission (1942)
34.Who gave Baba Amta the title ‘Abhay Sadak’ ?
Ans. Mahatma Gandhi
35.What is the real name of Gandhi’s Autobiography ?
Ans. Satya na prayogo
36.In which language Gandhiji wrote his Autobiography ?
Ans. Gujarati
37.Who translated Gandhi’s autobiography into English ?
Ans. Mahadev Desai
38.What is the period that referred in Gandhi’s Autobiography ?
Ans. 1869 – 1921
39.When did Autobiography of Gandhiji first published ?
Ans. 1927 (in Navajeevan)
40.What is the real name of Mira Behn, the disciple of Gandhiji ?
Ans. Madeleine Slade
41.Which of the following did Gandhiji describes as his two lungs?
Ans. Ahimsa & Truth
42.When was Gandhiji assassinated?
Ans. 1948 January 30 by Nadhuram Vinayak Godse
43. Who is known as
Frontier Gandhi : Ghaffar Khan
Bihari Gandhi : Dr. Rajendra Prasad
Modern Gandhi : Baba Amte
Sri Lankan Gandhi : A.T. Ariyaratne
American Gandhi : Martin Luther King
Burmese Gandhi : General Aung San
African Gandhi : Kenneth Kaunda
South African Gandhi ?: Nelson Mandela
Kenya Gandhi : Jomo Kenyatta
Indonesian Gandhi : Ahmed Sukarno
44. Who wrote the book “The words of Gandhi” ?
Ans. Mahatma Gandhi
Other Books written by Gandhiji :
“The Essential Gandhi” , “The Wit and Wisdom of Gandhi” ,”The Penguin Gandhi reader”, “Gandhi on Islam”, “The Bhagavad Gita According to Gandhi”, “The book of Gandhi wisdom”, “Hind swaraj and other writings”, “The Way to God”, “For Pacifists”
45. Who is the writer of “Gandhi on Non-Violence” ?
Ans. Thomas Merton
46. “The Life Of Mahatma Gandhi” is written by?
Ans. Louis Fischer
47. Who is the author of “Great Soul: Mahatma Gandhi and his Struggle with India”
Ans.Joseph Lelyveld
48.Who called gandhiji father of nation?
Ans.Subash Chandra Bose






Important facts about Mahatama Gandhi Important facts about Mahatama Gandhi Reviewed by Admin on 11:08:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.