SSC English fill in the blanks questions and answers

Fill in the blanks for SSC CGL Exam:


Q1       He travelled all…………………………the world when he was eighty years old.
(A) in
(B) over
(C)with
(D) of
Q2.      Dr. Sharma concluded his Speech……………………..stressing on Buddha’s teachings of the importance of charity.
(A) by
(B) with
(C) at
(D) in
Q3.      Shivaji Maharaj fought……………………. every kind of aggression.
(A) against
(B) to
(C) with
(D) at
Q4.      Don’t depend……………………. others; you must stand on your own feet.
(A) upon
(B) on
(C) to
(D) for
Q5.      Our life promises a lot……………………………….. pleasure and we must learn to enjoy it.
(A) with
(B) for
(C) of
(D) at

Q6       There is something wonderful……………….. him.
(A) of
(B) about
(C) for
(D) inside

Q7       When will you hand………………….your  assignment ?
(A) in
(B) back
(C) down
(D) into

Q8       ………………..you leave now, you will be late.
(A) Until
(B) Till
(C) Unless
(D) Although

Q9       ……………..she is clever, she often makes mistakes.
(A) Despite
(B) Since
(C) Although
(D) Yet

Q10     How did these things come………………?
(A) about
(B) into
(C) at
(D) down

Q11     He knows French and German…………………Russian.
(A) beside
(B) besides
(C) aside
(D) except
Q12     The Prime Minister of England called ………………..the President of America.
(A) in
(B) out
(C) on
(D) at

Q13     He drove from Maharashtra……………………. Karnataka without stopping to rest.
(A) Is
(B) to
(C) into
(D) towards
Q14     I have brought you some books…………………you to examine.
(A) to
(B) for
(C) with
(D) over
Q15     We have talked a lot ; now let us……………………….to work.
(A) get down
(B) set off
(C) take off
(D) sit up
Q16     Today students should be reconciled…………………the way things are changing.
(A) with
(B) to
(C) for
(D) at

Q17     Did the boys turn ………………for football practice?
(A) up
(B) on
(C) back
(D) in

Q18. The fireman managed to put…………………………the fire.
(l) away
(B) down
(C) out
(D) off

Q19. The pupil was asked to write………………………….his name on the front page of the exercise book.
(A) back
(B) in
(C) down
(D) about

Q20. The teacher found many mistakes in my composition, when she went………………..it.
(A) into
(B) about
(C) for
(D) through

Q21     The sparrows took no…………………… the bread.
(A) notice of
(B) notice about
(C) notice from
(D) notice to

Q22. He shows great ability………………………Mathematics.
(A) at
(B) for
(C) about
(D) in
Q23     She has been supporting her family……………………… her husband’s death.
(A) on
(B) at
(C)from
(D) since
Q24     The telephone kept …………………..ringing, but no one attended.
(A) off
(B) on
(C) up
(D) up with
Q25. She is sad, because her father turned……………………..her request.
(A) up
(B) off
(C) out
(D) down

Q26. You should not confide………………… stranger.
(A)in
(B) to
(C) with
(D) by

Q27. Poets have compared this world…………………….. a stage.
(A) with
(B) to
(C) by
(D)on

Q28. I prevailed ……………………….him to contest the election.
(A) on
(B) off
(C) over
(D) of

Q29     The headmaster congratulated Rajan ……………………….. getting the merit scholarship.
(A) for
(B)about
(C)with
(D)on

Q30. Smallpox has been eradicated………………..India.
(A) From
(B) about
(C) within
(D) out of

Q31     Sachin was standing………………… me.
(A) aside
(B) next
(C) beside
(D) besides
Q32     For a child, a blow ……………………..esteem is a terrible thing.
(A)of
(B) with
(C) to
(D) on
Q33     The Principal called ……………………… an explanation from the clerks.
(A) on
(B) out
(C) for
(D) in

Q34     It is our duty to get …………………………… the truth.
(A) to
(B) over
(C) into
(D) at
Q35     A thorough search of the aircraft was carried……………………in the airport.
(A) out
(B) off
(C) on
(D) along
Q36. Discrimination …………………… any form should be avoided.
(A) of
(B) by
(C) from
(D) in

Q37. My friend’s father died …………………. cancer.
(A) by
(B) of
(C) from
(D) with

Q38     His manners …………………. him.
(A) speak of
(B) speak out
(C) speak up
(D) speak for
Q39     The aim of education is to…………………………..the best in students.
(A) bring on
(B) bring in
(C) bring about
(D) bring out

Q40. I have known him………………………..a long time.
(A) since
(B) for
(C) before
(D) from

Q41     He drained what was left……………………….his drink.
(A) from
(B) in
(C) of
(D) off
Q42     Our teacher…………………………………. points before the exams.
(A) cleared off
(B) cleared away
(C) cleared up
(D) cleared out

Q43     The cart was driven………………………….bullocks.
(A) with
(B) off
(C) to
(D) by
Q44     The old gentleman……………………. to be a very good friend of my grandfather.
(A) turned in
(B) turned over
(C) turned out
(D) turned up

Q45     The Chairman is ill and we’ll have to  …………………..the meeting for a  few days.
(A) put on
(B) put of
(C) put away
(D) put off

Q46     He is very good………………making stories.
(A) in
(B) about
(C) at
(D) for

Q47     The monitor takes care………………….the class………………………. the absence of the teacher.
(A) in; at
(B) of; in
(C) during; in
(D) of; for

Q48. When he saw the fish swimming………………………………the river, he was extremely happy.
(A) on
(B) besides
(C) in
(D) at

Q49     Books are a great source………………………… happiness.
(A) of
(B) for
(C) into
(D) with

Q50. He spoke…………….. his travels.
(A) of
(B) on
(C) about
(D) along
Q51     Why do we always have to submit………………..his authority ?
(A) under
(B) with
(C) for
(D) to
Q52.The master assured her……………………success in the examination.
(A) of
(B) in
(C) for
(D) with
Q53     My windows looks  …………………. garden.
(A) upon
(B) out
(C) on
(D) at
Q54     The reward was not commensurate ………………………. work done  by  us.
(A) for
(B) on
(C) with
(D) upon
Q55     I don’t care …………………..the expense. I want the party to be a real success.
(A) of
(B) with
(C)about
(D) at
Q56. Vinay does not play cricket, and……………………..does Yeshwant.
(A) so
(B) also
(C) either
(D) neither

Q57      They live…………………….. the fifth floor.
(A) in
(B) to
(C) on
(D) at

Q58     My cousin will arrive…………………………… Sunday.
(A) in
(B) at
(C) the
(D) on

Q59. The boys went inside………………room.
(A) of the
(B) the
(C) to the
(D) of

Q60     My younger brother is good………………….. Mathematics
(A) at
(B) into
(C) on
(D) with

Q61     Bread is usually made…………wheat.
(A) of
(B) from
(C) with
(D) by
Q62     Our ancestors had immense difficulty …………………….procuring books.
(A) for
(B) of
(C) in
(D) on

Q63     Three……………………..four make seven.
(A) with
(B) into
(C) in
(D) and

Answer Key:
1 B 31 C 61 A
2 A 32 C 62 C
3 A 33 C 63 D
4 B 34 A
5 C 35 A
6 B 36 A
7 A 37 B
8 C 38 A
9 C 39 D
10 A 40 B
11 B 41 C
12 C 42 C
13 B 43 D
14 B 44 C
15 A 45 B
16 B 46 C
17 A 47 B
18 C 48 C
19 C 49 A
20 D 50 C
21 A 51 D
22 D 52 A
23 D 53 A
24 B 54 C
25 D 55 C
26 B 56 D
27 A 57 C
28 D 58 D
29 A 59 B
30 A 60 A











SSC English fill in the blanks questions and answers SSC English fill in the blanks questions and answers Reviewed by Admin on 4:14:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.